Hoppa till sidans innehåll

Lärarkurser 2020

12 FEB 2020 16:00
Från och med i år så börjar vi med den nya lärarutbildningen som kommer att innebära några nya förändringar.
  • Uppdaterad: 12 FEB 2020 12:54

Första nyheten för att få gå lärarkurs är att genomgå en introduktionsskurs på tre dagar.

Det är planerat för två introduktionskurser i år, den första 24-26/4 (obs nytt datum) för årets lärarkurs och den andra 11-13/9 för de som avser att gå lärarkurs 2021. Introduktionskursen omfattar ett skriftligt prov från vår segelflygteori, segelflygning omfattande instruktioner och instruktionsflygning, termikflygning, landningsövningar, utbildningsplaner och regelverk. Enligt nya SFCL ska elev som antas till lärarutbildning klara en bedömning för att visa lämplighet att bli lärare, därav erbjuder vi denna introduktionskurs. Efter genomgången kurs och godkännande har sökande 12 månader på sig att påbörja en lärarkurs.

Lärarkursen är nu kortad till tre veckor vilket säkert många tycker positivt. Det kommer också vara möjligt att dela på kursen till 2+1 vecka, vilket innebär att de som väljer att dela kursen i två delar går två veckor:

v.21-23 (23/5-21-5/6 och

del två v.24 (8-14/6)

alternativt genomför sista veckan v.30-31 (25-31/7).

Nackdelen med att dela på kursen är att det är risk för att del 2- kursen blir inställd på grund av för få elever vilket innebär att att det blir svårt att slutföra kursen kursen. Vi bedömer dock att det ska kunna gå att slutföra kursen våren 2021 som en ytterligare reservmöjlighet. 

Kursinnehållet i lärarkursen är i stora drag densamma som nuvarande kursplan. Tillägas skall att systemet med instruktörer försvinner men de som är aktiva instruktörer i dag kan gå de första två veckorna för att bli lärare (de kommer dock få uppfylla de krav som ställs i SFCL för att få bli lärare, vi bedömer dock att 2 veckor är tillräckligt).

På grund av att kursen kortats har en del övningar fått tagas bort, samt att några flyttats om för att anpassas till den nya kursplanen för certutbildningen.  I övrigt så genomförs kursen som vi gjort de senaste 50 åren med utantillinstruktioner och baksitsflygning med lärare samt några pass i AVA, IMC och flygning med provelever samt utelandningsträning.

Inriktningen är att alla som utbildar sig i år ska gå alla 3 veckorna för att få ut sin lärarbehörighet. Alla elever som slutför lärarkursen genomför därefter kompetensbedömning med kontrollant för att få FI(S). Nyexaminerad lärare har sedan en restriktion de första 15 skoltimmarna/50 skolstarterna, vilket bland annat begränsar lärararen att skicka elever EK.

Anders Blom/Henrik Svensson

Skribent: Henrik Svensson
E-post: This is a mailto link

Kontoret på Ålleberg 
Segelflyget
Box 750
521 22 Falköping

Tel: 0515-371 51


Generella frågor kan e-postas
This is a mailto link

Logga-forbundskurser

imagec3zy.png 

Svedanor-logga

Postadress:
Svenska Segelflygförbundet
Box 750
521 22 Falköping

Besöksadress:
Segelflygskolan Ålleberg
521 91 Falköping

Kontakt:
Tel: +4651537151
E-post: This is a mailto link

Se all info