Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Olika uppvindar/energi


Segelflygarna är inte beroende av vind för att hålla sig uppe även om vinden kan skapa uppvindar. Många funderar på hur ett flygplan utan motor kan hålla sig uppe i timmar utan att "falla ner". Självklart sjunker segelflygplanet åter mot marken efter att ha bogserats upp.

Det är upp till piloten att finna uppvindarna. Naturen erbjuder flera former av uppvindar, de vanligaste är termik, hang och vågor. 

 

Termik

Termikuppstår genom att solen värmer upp markytan. Några områden blir mer uppvärmda än andra och luften strax ovan marken blir på motsvarande ställen varmare än runt omkring. Varm luft är lättare än svalare luft och stiger därför uppåt. När luften har stigit tillräckligt högt bildar den ofta ett stackmoln som därmed visar segelflygaren vägen till uppvinden. Genom att flyga från stackmoln till stackmoln kan segelflygaren tillryggalägga många mil!

 

Hang- och vågvind

Hangorsakas av att vinden pressas uppåt mot åsar och fjäll. Hangvinden används för att flyga framför åsen där vinden är på väg uppåt.

VågorPå baksidan av fjället kan det bildas stillastående vågor med vind i ett berg- och dalbanemönster, som under gynnsamma förhållanden kan utbreda sig till över 10.000 meters höjd. Håller man sig på vågfronten kan man följa med flera tusen meter upp.
 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:54 Skribent: Broschyrtext

Kontoret på Ålleberg 
Segelflyget
Box 750
521 22 Falköping

Tel: 0515-371 51


Generella frågor kan e-postas
This is a mailto link

Logga-forbundskurser

imagec3zy.png 

Svedanor-logga

Postadress:
Svenska Segelflygförbundet
Box 750
521 22 Falköping

Besöksadress:
Segelflygskolan Ålleberg
521 91 Falköping

Kontakt:
Tel: +4651537151
E-post: This is a mailto link

Se all info