Hoppa till sidans innehåll

Medicinska krav för lärare

29 JAN 2016 16:18
Förtydligande om krav på medicinsk nivå för lärare och instruktörer.
  • Uppdaterad: 16 NOV 2017 18:50

Många känner sig förvirrade vad som gäller ang. medicinsk behörighet för segelflyglärare som konverterat till FCL certifikat.

Fortfarande gäller det nationella kravet på klass 2 medicinsk behörighet för våra nationella S-certifikat, samt för alla segelflyglärare och segelflygintsruktörer som skolar med sina resp. behörighetsbevis utfärdade av Segelflyget.

När det gäller all grundutbildning och vidareutbildning så sker detta nationellt, eftersom FCL börjar gälla först april 2018.

 

Alla segelflygare som nu har konverterat till FCL certifikat, följer resp. certifikats krav på medicinskt intyg, dvs. SPL-klass 2 och LAPL(S) - LAPL medicinskt intyg.

Med detta krav rekommenderade vi alla segelflygare som även var segelflyglärare att konvertera till ett SPL certtifikat.

De segelflyglärare som valde LAPL(S), fick infon att de endast kan skola med segelflygare som utbildas mot LAPL etc.

Nu när vi fortsätter med nationella regler tom 2018, gäller såvida att vi uppfyller nationella krav på medicinsk behörighet.

Segelflyglärare med LAPL(S) /FI(S) kan föreslagsvis se till att upprätthålla ett klass 2 medicinskt intyg för att vara behörig att utbilda nationellt (till sitt LAPL(S) certifikat).

 

Segelflyginstruktörer med LAPL(S) som vill nyttja sin SEI behörighet tom april 2018 ska även uppfylla nationella krav på medicinsk behörighet, dvs se till att upprätthålla ett klass 2 medicinskt intyg för att vara behörig att utbilda nationellt (till sitt LAPL(S) certifikat).

 

De segelflyglärare som nu har ett LAPL(S) med FI behörighet och endast har ett LAPL medicinskt intyg kan agera som FI lärare för kompletterande flygträning, kontrollflygningar med andra LAPL(S) segelflygare tom de nya reglerna träder ikraft 2018.

Skribent: Henrik Svensson
Epost: This is a mailto link

 


Kontoret på Ålleberg
Segelflyget
Box 750
521 22 Falköping
Tel: 0515-371 51

Generella frågor kan e-postas
This is a mailto link

RST-online

Termikprognos

Logga-forbundskurser

Utsikt från verandan

Sikta Högre

Logga-Mayas-Shop

Banner_från-S-cert-till-FCL


DVD_omslag_banner

Visitors guide to Swedish airspace


Är du intresserad av segelflygutbildning?

Vi har samlat all information om segelflygutbildning under rubriken "Segelflygskola". Här hittar du information om våra centrala kurser liksom alla föreningars utbildningsutbud.
Till Segelflygskola

 Svedanor-logga

 Logga_SSF-CAMO

  Condor-RST

Logga_OLC

EGU_banner

 

Postadress:
Svenska Segelflygförbundet
Box 750
521 22 Falköping

Besöksadress:
Segelflygskolan Ålleberg
521 91 Falköping

Kontakt:
Tel: +4651537151
E-post: This is a mailto link

Se all info