Hoppa till sidans innehåll

Lärare för bogserutbildning på flygplan

06 MAR 2018 20:01
Nya regler för utbildning av bogserförare samt bogserbehörighet
  • Uppdaterad: 26 MAR 2018 23:17

Utbildning för bogserförare på flygplan har nationellt kunnat hanteras av segelflyglärare som även varit innehavare av motorcertifikat med bogserbehörighet. Med uppdatering av FCL från 8 april i år krävs det att man har en instruktörbehörighet på flygplan, tex. FI eller CRI. (OBS! se kompletterande text längst ner!)

Segelflyglärare som tidigare har utbildat bogserförare kommer att kunna få ut en begränsad CRI (R) för enbart bogserutbildning. Transportstyrelsen har publicerat information samt blankett (Ansökan om konvertering av nationell behörighet för bogsering av segelflygplan). Segelflyget kommer att bistå med ett intyg för de segelflyglärare som önskar få intygat att de tidigare genomfört bogserutbildning.

Intyg finns under dokument - blanketter/ konvertering samt genväg här

Sökande som önskar intyg -  fyller i intygsblanketten, samt ber segelflygchef/ordförande kontrasignera. Intyget skickas med TS blankett Ansökan om konvertering av nationell behörighet för bogsering av segelflygplan till Segelflyget på This is a mailto link

Efter verifiering av Segelflyget att segelflygläraren har giltig behörighet och att uppfyller tidigare erfarenhet skickas dokumenten in till Transportstyrelsen. Segelflyget kommer även att kontakta sökande för CRI (R) och informera om kraven för utbildning enligt FCL, tex. att utbildningen ska genomföras i en DTO för motorflyg med behörighet för bogserutbildning.

Alla bogserförare som idag är innehavare av motorflygcertifikat och bogserar ska ansöka om konvertering av bogserbehörighet för att få bogsera efter 8 april med blankett från TS se genväg här

 

OBS! När det gäller bogserutbildning i DTO - det är försenat - Segelflyget har föreslagit att vi får fortsätta med nationell utbildning tills DTO regelverket är klart.Dock ska alla bogserpiloter genomföra konverteringen som planerat enligt ovan.

TS Info:

Publicering av Del-DTO och allmänna råd vilket skulle träda i kraft den 8 april 2018 har försenast.

Transportstyrelsen har för stunden ingen uppgift om datum för publicering av regelverket utöver generell information som indikerar juni 2018.

En organisation kan inte bedriva utbildning som DTO innan Del-DTO har publicerats.

Transportstyrelsen kan inte hantera en inkommen deklaration innan Del-DTO har publicerats.

Skribent: Henrik Svensson
Epost: This is a mailto link

 


Kontoret på Ålleberg
Segelflyget
Box 750
521 22 Falköping
Tel: 0515-371 51

Generella frågor kan e-postas
This is a mailto link

RST-online

Termikprognos

Logga-forbundskurser

Utsikt från verandan

Sikta Högre

Logga-Mayas-Shop

Banner_från-S-cert-till-FCL


DVD_omslag_banner

Visitors guide to Swedish airspace


Är du intresserad av segelflygutbildning?

Vi har samlat all information om segelflygutbildning under rubriken "Segelflygskola". Här hittar du information om våra centrala kurser liksom alla föreningars utbildningsutbud.
Till Segelflygskola

 Svedanor-logga

 Logga_SSF-CAMO

  Condor-RST

Logga_OLC

EGU_banner

 

Postadress:
Svenska Segelflygförbundet
Box 750
521 22 Falköping

Besöksadress:
Segelflygskolan Ålleberg
521 91 Falköping

Kontakt:
Tel: +4651537151
E-post: This is a mailto link

Se all info