Hoppa till sidans innehåll

Konvertering till FCL - status januari

16 JAN 2015 16:20
Segelflyget får fortsätta med konvertering av S-cert till april 2018
  • Skapad: 16 JAN 2015 16:20

Segelflyget har kommit igång bra med konvertering av segelflygares S-certifikat till FCL certifikat. I början av januari har över 300 certifikat konverterats. Vi påminner alla segelflygare starta sin konvertering av sina certifikat – framförallt de som har certifikat där giltigheten går ut i april 2015.

 

Transportstyrelsen har nu gett Segelflyget ett förlängt uppdrag att konvertera nationella certifikat tom april 2018. Segelflyget kommer även under denna period att kunna genomgöra kompletterande konvertering av t.ex. nya behörigheter som innehavare skaffat under denna period.

I samband med konverteringen kan segelflyglärare få ut sin EASA lärarbehörighet FI och även ansöka om kontrollantbehörighet. Dessa behörigheter kommer att behövas framförallt under säsongen 2016 när alla segelflygare med FCL certifikat ska förnya sina behörigheter.

Segelflyglärare som väljer att ansöka om kontrollantbehörighet måste genomgå en utbildning (en dag under våren) – efter genomförd kurs får sökande ut sin kontrollantbehörighet.

Transportstyrelsen har nu uppdaterat sin egen "certifikatstatistik" för alla giltiga certifikat i landet, vi kan där notera att TS hunnit utfärda ca 200 FCL certifikat för segel, fördelat på 105 SPL och 101 LAPL - så det är ganska jämt. Framförallt har vi en majoritet av segelflyglärare som väljer SPL. Vi vill dock rekommendera LAPL för segelflygare som inte är lärare och inte ska flyga utanför EU. Tex. ger LAPL medical längre intervall på medicinskt intyg, även för innehavre över 50 år.

 

Vissa länder i EU kommer inte att nyttja den s k "opt-out" perioden till 2018, det ryktas att Tyskland och Belgien är länder som går fullt in i nya regelverket redan 8 april i år, detta betyder då att segelflygare måste ha ett FCL certifikat för att få flyga ett D-registrerat segelflygplan. Vi kommer informera mer om detta längre fram i år när vi får mer kunskap om hur olika länder implementerar FCL.

 

Länk till TS statistik över certifikat

Skribent: Henrik Svensson
Epost: This is a mailto link

 


Kontoret på Ålleberg
Segelflyget
Box 750
521 22 Falköping
Tel: 0515-371 51

Generella frågor kan e-postas
This is a mailto link

RST-online

Termikprognos

Logga-forbundskurser

Utsikt från verandan

Sikta Högre

Logga-Mayas-Shop

Banner_från-S-cert-till-FCL


DVD_omslag_banner

Visitors guide to Swedish airspace


Är du intresserad av segelflygutbildning?

Vi har samlat all information om segelflygutbildning under rubriken "Segelflygskola". Här hittar du information om våra centrala kurser liksom alla föreningars utbildningsutbud.
Till Segelflygskola

 Svedanor-logga

 Logga_SSF-CAMO

  Condor-RST

Logga_OLC

EGU_banner

 

Postadress:
Svenska Segelflygförbundet
Box 750
521 22 Falköping

Besöksadress:
Segelflygskolan Ålleberg
521 91 Falköping

Kontakt:
Tel: +4651537151
E-post: This is a mailto link

Se all info