Hoppa till sidans innehåll
Foto: HSE Logga SSF CAMO

Ny sida om Segelflygets CAMO (SSF CAMO)

14 SEP 2012 16:18
Vi har nu en sida på Segelflygets hemsida som beskriver förbundets egen luftvärdighetsorganisation s k CAMO.
  • Uppdaterad: 07 DEC 2017 16:09

Segelflyget har sedan 2011 en luftvärdighetsorganisation, en s.k. CAMO organisation, organiserad i Svenska Segelflygförbundets tekniska kontor. Den benämns i förkortad form som SSF CAMO.

SSF CAMO består av en verksamhetsansvarig chef, kallas även för AM (Accountable Manager) som är Henrik Svensson samt en teknisk chef, kallas även för CAM (Continuing Airworthiness Manager) som är Torbjörn Olsson. Till detta har vi också segelflygtekniker som är tillika granskningspersonal (ARC-granskare) i vår CAMO.

 

För att hålla ner kostnaderna i vår verksamhet så kommer inget arvode att utgå till granskningspersonal vid granskning, vi ser att man får en behörighet att luftvärdighetsgodkänna luftfartyg som man gjorde tidigare som segelflygtekniker. Vi eventuell granskning av luftfartyg i grannklubb, så betalar ägaren resekostnad.

 

Varje klubb ansluten till Segelflyget som vill nyttja SSF CAMO tecknar ett begränsat CAMO avtal med Segelflygets CAMO för varje luftfartyg, detta för att tydliggöra ansvarsfrågor m.m. Alla klubbar, samt givetvis privatägare som är medlemmar i dessa klubbar får teckna avtal med vår CAMO.

 

Segelflygtekniker som även är granskare måste enligt vår CAMO uppfylla kravet på oberoende ”independence” enligt Del-M, dvs. de får inte;

-          Ej granska luftfartyg där eget underhåll utförts

-          Ej ha genomfört någon form av ”release to service” på aktuellt luftfartyg

-          Ej granska luftfartyg där egen hantering av all luftvärdighetsdokumentation hanteras

 

Detta betyder att vissa klubbar kan få det svårt att lösa vissa underhållsuppgifter, samt management av luftvärdighetsdokumentation och samtidigt kunna granska luftfartyg. Är man dock minst två tekniker/granskare så kan man dela på flygplansparken alternativt samverka med en grannklubb. Vi kommer dock att utbilda så många granskare vi kan för att få ett bra och smidigt system till så låg kostnad det nu är möjligt.

Skribent: Henrik Svensson

 


Kontoret på Ålleberg
Segelflyget
Box 750
521 22 Falköping
Tel: 0515-371 51

Generella frågor kan e-postas
This is a mailto link

RST-online

Termikprognos

blobid6.pngLogga-forbundskurser

blobid8.png

Utsikt från verandan

Sikta Högre

Logga-Mayas-Shop

Banner_från-S-cert-till-FCL


DVD_omslag_banner

Visitors guide to Swedish airspace


Är du intresserad av segelflygutbildning?

Vi har samlat all information om segelflygutbildning under rubriken "Segelflygskola". Här hittar du information om våra centrala kurser liksom alla föreningars utbildningsutbud.
Till Segelflygskola

 Svedanor-logga

 Logga_SSF-CAMO

  Condor-RST

Logga_OLC

EGU_banner

 

Postadress:
Svenska Segelflygförbundet
Box 750
521 22 Falköping

Besöksadress:
Segelflygskolan Ålleberg
521 91 Falköping

Kontakt:
Tel: +4651537151
E-post: This is a mailto link

Se all info