Hoppa till sidans innehåll

Segelflygets CAMO

21 DEC 2012 13:22
Segelflygets CAMO har nu verkat i över ett och ett halvt år och vi börjar nu granska luftfartyg för andra gången sedan vi fick vårt tillstånd. Totalt finns nu 370 segelflygplan och motorseglare kontrakterade i organisationen.
  • Skapad: 21 DEC 2012 13:22

Artikel som finns med i Segelflygsport nr. 4 3012

 

Under året har verksamheten snurrat i rasande fart. Vi har under hösten genomfört en fortbildningskurs för alla våra ARC-granskare, totalt har vi nu 43 godkända personer som kan granska flygplan i vår organisation. Under maj månad hade vi en verksamhetskontroll på vår organisation och den genomfördes av Transportstyrelsen. Överlag gick allt bra, dock fick vi ett antal mindre anmärkningar, som vi även har åtgärdat. Kort kan jag nämna att det är viktigt att alla dokument som hanteras i vår CAMO följer våra fastställda instruktioner och att granskningsprocessen görs på föreskrivet sätt. T.ex. ska granskningsbeviset (ARC) vara komplett ifylld, saknas data på blanketten så är den inte giltig och detta måste då åtgärdas snarast. En annan del som vi tittat på under året är underhållsprogrammet och vikten av att vi använder rätt underhållsdata från tillverkaren, detta ska redovisas på korrekt sätt i underhållsprogrammet etc. Under höstens repetitionsutbildningar fick alla våra ARC-granskare kännedom om dessa viktiga delar och de kommer givetvis att hjälpa till i vinter att uppdatera de underhållsprogram som är i behov av kompletteringar.

Vi kan alla konstatera att det är mycket byråkrati kring part-M och CAMO, men det är viktigt att vi följer dessa regler då vi annars kan äventyra att vi inte kan förnya luftvärdigheten för alla våra segelflygplan utan en egen CAMO.

Som flera av er känner till så har vi fått ett minskat anslag från Transportstyrelsen för vår delegering, vi har senaste året minskat ersättningen från TS med 330 000 kr vilket har fått konsekvensen att vi har tvingats till flera besparingar i vår verksamhet, den största påverkan är just att den tekniska verksamheten inom vår delegering nu delvis ligger inom vår CAMO organisation och där måste vi själva stå för dessa kostnader. Så detta medförde att vi tvingades höja våra avgifter för granskning redan under innevarande år till 1500 kr per granskning. Med den utveckling vi ser inför 2013 avseende delegering och ersättning så kommer granskningsavgiften att bli 2000 kr per flygplan från 1 januari nästa år. Detta är tyvärr en verklighet som vi måste hantera då vi annars riskerar att inte kunna ha ekonomisk balans inom vår CAMO. Tack vare alla våra ideellt arbetande ARC-granskare så ser jag att vi fortsättningsvis håller en låg årlig kostnad för våra granskningar, vi ska komma ihåg att vår CAMO har samma krav på sig som övriga luftvärdighetsorganisationer i landet.

Avslutningsvis påminner vi alla flygplansägare att se till att granska sitt segelflygplan innan luftvärdigheten går ut, så att den årliga luftvärdighetscykeln bibehålls, detta underlättar för oss då vi vet när alla segelflygplan kommer att förlänga sin luftvärdighet. Upp till tre månader innan luftvärdigheten går ut kan granskning genomföras utan att detta påverkar luftvärdighetsperioden.

Under nästa år kommer vi även att skaffa ett tillstånd för en s.k. F-organisation, som är en godkänd underhållsverkstad enligt part-M. Detta skapar bättre förutsättningar för att vi även ska kunna göra komplexa underhållsgärder och reparationer inom Segelflyget i framtiden. Vi kommer då att med vår CAMO och F-verkstad ha goda möjligheter att hantera underhåll och fortsatt luftvärdighet fullt ut enligt gällande EU regelverk.

Skribent: Henrik Svensson

 


Kontoret på Ålleberg
Segelflyget
Box 750
521 22 Falköping
Tel: 0515-371 51

Generella frågor kan e-postas
This is a mailto link

RST-online

Termikprognos

blobid6.pngLogga-forbundskurser

blobid8.png

Utsikt från verandan

Sikta Högre

Logga-Mayas-Shop

Banner_från-S-cert-till-FCL


DVD_omslag_banner

Visitors guide to Swedish airspace


Är du intresserad av segelflygutbildning?

Vi har samlat all information om segelflygutbildning under rubriken "Segelflygskola". Här hittar du information om våra centrala kurser liksom alla föreningars utbildningsutbud.
Till Segelflygskola

 Svedanor-logga

 Logga_SSF-CAMO

  Condor-RST

Logga_OLC

EGU_banner

 

Postadress:
Svenska Segelflygförbundet
Box 750
521 22 Falköping

Besöksadress:
Segelflygskolan Ålleberg
521 91 Falköping

Kontakt:
Tel: +4651537151
E-post: This is a mailto link

Se all info