Hoppa till sidans innehåll

Utökad olycksfallsförsäkring

22 APR 2015 22:11
Utökad olycksfallsförsäkring för segelflygare kopplad till resp. flygplansförsäkring.
  • Skapad: 22 APR 2015 22:11

Segelflyget har med hjälp av Inter Hannover och några andra försäkringsbolag sett över situationen och har följande rekommendationer:

1. Standard försäkringen, knuten till flygplanet, från IH innehåller en olycksfallsdel på 10 BB (basbelopp, ca 445 000 kr) vid 100 % invaliditet och 1 BB (ca 44 500 kr) vid dödsfall för pilot i ensitsare och lika mycket vardera för pilot och passagerare i tvåsitsare. Detta gäller i hela Europa. Att observera är att försäkringen inte täcker olycksfall vid resa till och från fältet/flygplatsen. Skydd för detta kan finnas i resemomentet i de flesta villa/hemförsäkringar men bör undersökas av var och en.

2. IH erbjuder nu att förstärka olycksfallsskyddet till totalt 20BB/4BB (890 000 kr/178 000 kr) för en total kostnad på 1655 kr för piloten och 1193 kr för passagerare i tvåsitsig. Dessa försäkringar är bundna till flygplanet.

3. Funktionärer - lärare, instruktörer har i RF Grundförsäkring hos Folksam ett ytterligare skydd i form av 10 BB/ 1BB i hela världen.

Segelflyget rekommenderar att alla klubbflygplan, och särskilt de som används för skolning och presentkortsflygningar, försäkras till det högre beloppet. Särskilt bör observeras att försäkringen kan behöva höjas för flygplan som hyrs in tillfälligt för skolning och motsvarande. Detta löses genom kontakt med IH. För flygplan som är försäkrade i andra bolag bör höjning till motsvarande belopp genomföras.

För privatägda flygplan bör ägaren/ brukaren överväga sin och övriga brukares situation mot försäkringsskyddet. 

 

För övriga behov, till exempel vid flygning i andras flygplan utomlands, och särskilt utanför Europa rekommenderas att en särskilt olycksfallsförsäkring tecknas. Det finns ett flertal bolag som tecknar dylika. Däremot gäller ofta inte den vanliga Villa/hem försäkringen för detta, även om det finns undantag. Det kan ofta vara bra att förklara precis vad segelflygning är (gärna med en bild) för att avgränsa mot glid-/skärmflygning i diskussioner med dessa bolag.

 

Klubb/ägare kontaktar själva IH för utökad olycksfallsförsäkring

Skribent: Henrik Svensson
Epost: This is a mailto link

RST-online

Termikprognos

Logga-forbundskurser