Hoppa till sidans innehåll

Ny väderprognos inför 2014

06 MAR 2014 19:55
Segelflygorganisationerna i Danmark, Norge och Sverige beslöt i höstas att inte längre köpa de s k ”HIRLAM" prognoserna från SMHI.
  • Skapad: 06 MAR 2014 19:55

Istället har Stefan Lövgren, Avesta SFK, utvecklat en segelflygprognos för Skandinavien utifrån RASP Blipmaps. Prognosen är en grafisk representation av den välrenommerade men svårtolkade RASP / WRF.

 

Förutom den grafiska presentationen finns även möjligheter att trimma resultatet under säsongen baserat på rapporter från piloterna.

 

Systemet testades under 2013 med resultat över förväntan. Parametrarna trimmades under hela flygsäsongen och landade på inställningar som ger en aningen låg molnbas, men i gengäld bättre noggrannhet på molnbildningen.

 

Notera också att det finns tempogram för ett flertal platser i Skandinavien.

 

Med hjälp av observationer från piloterna är tanken att prognosen ska trimmas in under våren. Nästan längst ner på sidan, under ”observationer”, finns möjlighet att lämna feedback på prognoserna. Gör det!

 

Mer information och själva prognosen hittas på:

http://rasp.skyltdirect.se

 

Lite om upphovsmakaren:

Stefan Löfgren, 40 år, och flyger i Avesta SFK. Stefan började segelflyga 2006 och är idag aktiv sträckflygare i egen ASW 20, han flyger även UL(sjöflyg). I det civila är Stefan programmerare på Skylt Direct AB, är gift och har 5 barn.

 

Vi önskar mycket nöje och nytta med Stefans prognoser!

 

Robert Danewid

Skribent: Robert Danewid

RST-online

Termikprognos

Logga-forbundskurser