Hoppa till sidans innehåll

God Jul och Gott Nytt År

23 DEC 2020 15:00
Segelflygets kansli har stängt över helgerna och öppnar igen den 11 januari.
  • Uppdaterad: 23 DEC 2020 13:41

Segelflyget önskar er alla en God Jul och Gott Nytt År!

Nedan följer  information från Segelflyget

Organisationsförändring - under året har vi arbetat med en organisationsförändring som vi planerat i flera år, främst då vi lämnar flera nationella uppdrag i delegeringen, vi får istället EU regler för tex. segelflygutbildning och segelflyglärare samt segelflygtekniker som inte längre regleras nationellt. Med detta minskar givetvis delegeringsuppdrag och därmed ersättning för många uppgifter. Under året fick vi också reda på att vi inte som planerat kunde bli en organisation (QE) för EU uppgifter, vilket medförde att vi genomförde mer "drastiska" åtgärder som att sälja av flera av våra segelflygplan. Pandemin medförde även att många kurser ställdes in etc. och att arbetet med att minska kostymen även när det gäller verksamhet på Ålleberg prioriterades, ett arbete som kommer att fortgå under 2021. Här kan nämnas samverkan med tex. SVS för stöd av vissa uppgifter (gräsklippning av bana) på Ålleberg, kontakter med Falköpings kommun om stöd för skötsel av vissa delar av Ålleberg mm.

För att kunna hantera en minskad ersättning från TS har även åtgärder vidtagits för att Segelflyget ska kunna fortsätta med de uppgifter vi idag hanterar. Främst har detta medfört höjning av flera avgifter som börjar att gälla 2021 samt en höjning av medlemsavgifter från 2021, enligt årsmötet 2020. I slutet av året har Segelflyget efter mycket arbete fått en ny öppning att kunna bli en QE för även uppgifter som regleras inom EU, detta kan medföra en ljusning när det gäller ersättningar för olika uppdrag, med detta att det kan finnas möjlighet att vi kan sänka vissa avgifter längre fram.

Med en minskning av vår verksamhet har även det beslutats att lägga ner Mayas shop i den omfattning vi haft i flera år och med detta att Maya (Maria) slutar sin anställning. Dock kommer vi ha kvar försäljning av utbildningslitteratur, märken mm varvid  Maya tillsvidare kommer hjälpa till med vissa uppgifter när det gäller försändelser av paket. Vissa artiklar som däck/slang, mylar och byte av kopplingar kommer fortsättningsvis att hanteras av Nordic Aviation 4 All (Göran Karlsson) 

Även vårt samarbete med EAA och Ann-Lis avslutas, men vi kommer även här ha en lösning där Ann-Lis kan stötta med vissa uppfifter vid behov. Vår ekonomiassistent Birgitta kommer även får en något minskad anställning, så det är flera delar som förändras från 2021.

Anmälan av medlemmar 2021 - Vi kommer att öppna upp ny medlemsregistrering i januari 2021, det sker i licensmodulen och gäller huvudmedlem endast, då familj och stödjande inte finns kvar nästa år.

Tidningen Nordic Gliding - kommer inte längre ut i pappersutgåva utan kommer endast finnas tillgänglig digital

Sanktion av tävlingar 2021 - Vi planerar för möjlighet att genomföra tävlingar, dock måste vi beakta utvecklingen kring pandemin. I skrivande stund säger viss information att det kommer vara stora begränsningar tom 30/6, vilket kan påverka tävlingsaktiviteter i maj och juni. Om möjligt är att planera för genomförande senare på säsongen.

Sportlicens - Från 2021 kommer FSF erbjuda en FAI licens för endast 100 kr som gäller i 5 år. Med detta ser vi att vår tidigare nationella licens som hanteras av segelflygchef i resp. klubb inte behöver vara kvar, så vi kommer ta bort den i kommande SHB rättning. Vi planerar även för en lösning där alla kan flyga RST utan en FAI licens, vilket också kommer att medföra en enkel hantering för nya deltagare.

Teoriexaminering - Under januari kommer information om ny form för teoriexaminering. Segelflyget har nu klart med TS att kunna göra detta tills vi har en QE organisation klar, det kommer att krävas provvakter som kan hjälpa till med examinering, dessa får inte vara delaktiga i någon form av flyg- eller teoriutbildning i Segelflygets DTO.

Kurser 2021 - nyheter om kurser finns upplagt på hemsidan.

Webinarer 2021 - vi fortsätter med flera nya webinarer och även komplettering med ytterligare en omgång för teknikerseminarium, se mer info om webinarier och anmälan.

Skribent: Henrik Svensson
E-post: This is a mailto link

RST-online

Termikprognos

imagepoejn.pngLogga-forbundskurser

blobid8.png

Utsikt från verandan

Sikta Högre

Logga-Mayas-Shop

Banner_från-S-cert-till-FCL


DVD_omslag_banner

Visitors guide to Swedish airspace


Är du intresserad av segelflygutbildning?

Vi har samlat all information om segelflygutbildning under rubriken "Segelflygskola". Här hittar du information om våra centrala kurser liksom alla föreningars utbildningsutbud.
Till Segelflygskola

 Svedanor-logga

 Logga_SSF-CAMO

  Condor-RST

Logga_OLC

EGU_banner

 

Postadress:
Svenska Segelflygförbundet
Box 750
521 22 Falköping

Besöksadress:
Segelflygskolan Ålleberg
521 91 Falköping

Kontakt:
Tel: +4651537151
E-post: This is a mailto link