Hoppa till sidans innehåll

Förenklat regelverk? EAS nyhetsbrev

04 AUG 2014 16:11
Förändringar och framförallt lättnader i EASA regelverk är förhoppningsvis på gång.
  • Skapad: 04 AUG 2014 16:11

Nya enklare regler - kommer det? Jag har tidigare skrivet om förenklingsarbetet, t.ex. GA Roadmap – och deras arbete att se över alla regelområden och förenkla där det är möjligt för GA (New approach to GA). Där EASA t.ex. är inne på att ha en riskbaserad inriktning på regelframtagning, flytta fokus från krav på organisationer till individer, och uppmuntra flygsportorganisationer att ha goda väl fungerande säkerhetskulturer mm.

 

Under sommaren har ett antal nya förenklingsförslag presenterats (EASA-committee) som främst rör regelverket 1178/2011 (Part-FCL) och mycket av dessa förslag kommer från arbetet med GA-Roadmap.

Dock har vi en lång byråkratisk väg framför oss, då först EASA-committe ska rösta om förslagen på ett möte i oktober, blir det bifall så tar det ytterligare månader till början av nästa år innan regelverket blir uppdaterat med de nya förslagen.

 

EAS har nu publicerat denna information i sitt nyhetsbrev för Juli och det som påverkar oss är tex.

-framflyttning av kravet på en s k ATO för flygutbildning till april 2018

-förenkla kraven på kvalitetssystem för ATO

-låta kontrollanter göra flygprov med elever som de själva utbildat med upp till max 25% av totala utbildningen

-ge bättre möjlighet till piloter som inte helt uppfyller medicinska krav att kunna göra praktiska tester för att visa att de kan framföra ett luftfartyg

 

I detta ska det även ges tid för att även ta fram enklare regler för ATO för allmänflyg, eller tom att det inte ska vara krav på ett skoltillstånd alls, vi får följa detta noga.

I dessa förslag ska det också vara möjligt att fortsätta med nationella regler tom 2018, så hela paketet med konvertering av certifikat berörs, dock är Segelflyget fortsatt inriktade på att vi ska fullfölja vår plan med att konvertera alla S-cert innan april 2015. Segelflyget kommer att samråda med TS om dessa frågeställningar och vi kommer snarast att informera om konverteringen genomförs med start i höst.

 

I nyhetsbrevet beskrivs också att EASA och EU kommissionen startat upp arbetet med att se över grundförordningen (216/2008) och att de vill få in synpunkter från alla parter på marknaden. Att ändra vissa delar i denna förordning kan på sikt medge stora förenklingar för alla regler inom hela allmänflygsektorn.

 

Länk till EASA consultation A-NPA2014-12 http://easa.europa.eu/system/files/dfu/A-NPA%202014-12.pdf

 

 

Länk till EAS nyhetsbrev juli 2014

Skribent: Henrik Svensson
Epost: This is a mailto link

RST-online

Termikprognos

Logga-forbundskurser