Hoppa till sidans innehåll

Termikprognoser och satellitbilder

02 MAJ 2011 07:53
Vi hade planer på vissa förändringar inför innevarande säsong. HIRLAM prognostid är nu förlängd så att vi skulle kunna få prognoser för (nästan) tre dygn framåt, vilket skulle vara till fördel för dem som vill planera sina aktiviteter. Dessutom hade vi tänkt att på försök utöka med en karta som visar förekomst och storlek av de konvektiva molnen. Våra planer gick tyvärr i stöpet eftersom det visade sig att SMHI planerar att byta ut det nuvarande distributionssystemet Bizmet och innan dess vill man inte göra några som helst ändringar i produktionen. Tidsplanen är osäker men vi bevakar möjligheterna till förbättringar framöver.
  • Skapad: 02 MAJ 2011 07:53

Tills vidare produceras och distribueras termikprognoserna alltså som förra året och vi har inte gjort några förändringar i beräkningsmetoderna.

 

En komplikation är dock att Finland och Danmark inte längre köper prognoserna så Sverige och Norge får dela på hela kostnaden. Eftersom vi noterat att det funnits ett antal icke betalande “kunder” på termikprognoserna har vi nu bytt inloggning för att eventuellt få fler intressenter som delar på kostnaden. Du får den nya inloggningen via din flygklubb och ska inte sprida den till kreti och pleti.

 

Ni som tittar på alternative termikprognoser har kanske noterat att det nu går att hitta BLIPMAP-prognoser med 4 km upplösning för östra Svealand på http://hem.bredband.net/tarna/univiewer.html. Det är timsvisa prognoser för eftermiddagen (kl 13-17) och de brukar vara tillgängliga vid 8-tiden på morgonen.

 

Slutligen ett tips om högupplösta satellitbilder. Universitetet i Bern lägger ut ett par väldigt detaljerade bilder varje dag (med periodiska avbrott) på http://saturn.unibe.ch/rsbern/noaa/dw/realtime/index.html. Man sparar bilderna i arkivet en vecka så att den som vill titta på Cu-molnigheten några dagar efter ett stordåd kan göra detta.

Skribent: Bernt Olofsson

RST-online

Termikprognos

Logga-forbundskurser